• Pagina's: 416
  • Afwerking: paperback
  • ISBN: 9789089242068
  • Publicatiedatum: 15/03/2012
  • Formaat: 14 x 22
  •  

    Wanneer Harry Michielsen in alle rust een biertje drinkt op de Marktplatz van Halle an der Saale, ziet hij een moordenaar voorbijkomen.

    Het is meer dan twintig jaar geleden, de dossiers zijn gesloten, de speurders met pensioen, de zaak vergeten. Wat moet hij doen? Heeft het nog zin alles terug op te rakelen?

    Na een slapeloze nacht ligt hij in het vroege morgenlicht te dubben in zijn bed. Naast hem slaapt zijn vrouw, ze weet nog nergens van. Hij herbeleeft dat schrikkelijke jaar 1989, het jaar van Tien-an-Men, het jaar van de Muur, het jaar van de moord. Op een zomernacht, gemaakt om lief te hebben en naar de sterren te kijken, viel toen het gezin van zijn oude vriend Luc Van Eynde onder de kogels van een stel bandieten. De misdaad werd nooit helemaal opgelost.

    Het was ook het jaar waarin Harry een bijzonder aantrekkelijk aanbod werd gedaan: een onbekende verkoper bood hem een originele brief aan van de grote wiskundige Georg Cantor, een brief die meer duidelijkheid zou brengen over het leven van dit getormenteerd genie. Een buitenkans, een mogelijkheid om door te breken als schrijver, ook al had Harry aanvankelijk geen idee waar hij het nodige geld vandaan moest halen.

    Niet alleen Harry ligt wakker: Mia, zijn vrouw, heeft haar eigen kopzorgen. In datzelfde jaar 1989 geraakte ze het spoor van haar beste vriendin Else bijster. Haar hartsvriendin uit Halle werd betrokken bij het volksverzet tegen het Oost-Duitse regime en verloor haar baan. De goed bedoelde hulp van Mia draaide faliekant uit: na de val van Muur verdween Else, zonder een spoor na te laten.

    En nu, in het zonnige voorjaar van 2011, zorgde het lot ervoor dat ze naar Halle konden reizen, elk met hun eigen doel, elk met hun eigen droom.

    Het verschijnen van de moordenaar dreigt alles op losse schroeven te zetten. Harry wil koste wat het kost achter de waarheid komen; Mia wordt meegesleurd in de dodelijke stroomversnelling.
    De Standaard der Letteren: waardering ***
    Hieronder een mooie muzikale hulde aan Georg Cantor

    De 'Wende' in de DDR begon met de Vredesvieringen in de Nicolauskerk in Leipzig, en sloeg van daaruit heel snel over naar Halle/Saale.