TEGEN DE PEST - maandag 14 november 2016

Knap, Richard Wilson uit Londen! Ik volg je al tijden op Twitter (@stopfundinghate) in je kruistocht tegen de Brexit en de Engelse tabloids. De eerste strijd verloor je; de tweede wordt nu uitgevochten. De tabloids zijn tegenwoordig niet alleen meer haatverspreiders, maar vallen zelfs rechters aan die het waagden te zeggen dat de Brexit door het parlement moet worden goedgekeurd (The Daily Mail).

Richard was een van de mensen die de grote bedrijven opriep om ni...et langer betaalde advertenties te plaatsen on deze haatpers: 'Stop ermee om haat te subsidiƫren!' En nu met succes, want Lego is het eerste bedrijf dat erop ingaat. Ze laten de The Daily Mail vallen. (De Standaard 14/11/16) Wie volgt? (Virgin?)

Dit soort pers brengt geen nieuws en geen duiding: ze speelt in op de laagste emoties van de mensen. Ze bestaat in het VK, maar zeker ook in de VS en, laat het ons maar bekennen, in vele landen. Ze zijn wapens in de handen van populisten (geef het volk wat het vraagt) en steenrijke zakenmensen (verkopen, wat dan ook). Niemand zal ervoor pleiten om ze te verbieden, daarvoor is de persvrijheid te belangrijk, maar anderzijds kan niemand verplicht worden ze te kopen of erin te adverteren. Oproepen om dat niet te doen zijn perfect legitiem.

Richard weet als geen ander waartoe haatpers kan leiden. In Rwanda was het een haatzender die opriep om het land 'op te kuisen'. Een miljoen racistische moorden volgde. Burundi was in hetzelfde bedje ziek, en een van de slachtoffers van de haat was zijn zus Charlotte ('Ondergrond'). Hij vocht er jarenlang (en tevergeefs) voor om de schuldigen voor een rechtbank te brengen, en schreef er het aangrijpende boek 'Titanic Express' (ISBN 0-8264-8502-2) over.

Ik leerde Richard lang geleden kennen via Twitter en FB tijdens de voorbereiding van 'Ondergrond', en ontmoette hem voor het eerst bij de presentatie van het boek in Westerlo. Een jonge, dynamische man, een dapper mens, iemand die je niet gemakkelijk het zwijgen oplegt. Mensen die hoop geven, die je geloof in de mensheid redden. De strijd is niet gestreden, lang niet, maar deze overwinning heb je op zak, Richard. Congratulations.

Herman


Terug naar de vorige pagina >