BERGEN - maandag 20 november 2017

Het heeft vandaag de godganse dag geregend, en om vier uur in de namiddag was het zo donker als in een druipgrot. November, net wat u zegt.
 
Op zo'n dag moet ik terugdenken aan mijn laatste reis naar Noorwegen, waarbij we twee dagen in Bergen verbleven. Een mooie stad in een mooi land, fjorden, bergen, een overweldigende natuur. En regen uiteraard. In Bergen regent het zo goed als elke dag, zomer en winter. Een droge dag treffen heeft iets van de loterij winnen. Wij hadden prijs, na een eerste dag met flinke regenbuien kregen we een wel bewolkte, maar meestal zonnige tweede dag. We gingen met het treintje tot helemaal boven en genoten van een prachtig panorama.
 
Maar wat ik wilde vertellen was dit: we bezochten ook de oude houten Hanzehuizen aan de havenkant. In Bergen, een Hanzestad, was in de 15de eeuw een uitgebreide kolonie Duitse handelaars neergestreken die, zoals dat met immigranten nogal eens gebeurt, dicht bij elkaar waren gaan wonen en allemaal gelijkaardige, statige woningen hadden opgetrokken vlakbij de aanlegplaats van hun schepen. We konden zo'n woning bezoeken en stelden vast dat ze ruim, voor die tijd zeker luxueus, maar tegelijk ook donker was. Kleine ramen waren om verschillende redenen gewenst in een tijd dat er van goede isolatie geen sprake was.Donker dus. In Bergen is het meestal donker. In de zomer omdat de zon in Noord-Europa nooit echt hoog aan de hemel staat en nogal gauw weer achter de bergen kruipt. In de winter omdat er dan maar net lang genoeg daglicht is om een niet te dikke krant te lezen. Nu valt dat in de winter nogal mee, zeggen de Noren, omdat er dan sneeuw ligt, en de sneeuw maakt alles niet alleen vrolijker, maar ook witter. Maandenlang leven ze in een kerstlandschap, valt dus best te doen.
 
Behalve in Bergen: in Bergen sneeuwt het niet, in Bergen regent het en is het in de winter dus echt knaldonker, zeker dan vroeger, toen ze van straatverlichting nog nooit hadden gehoord. De Noorse bewoners waren met dat maandenlange donker en nat opgegroeid, schudden de druppels van hun hoed en werkten door; maar de Duitsers verkommerden. Het werkte in op hun gemoed, het verlamde hun ijver, het nam hun levensvreugde weg; het aantal zelfmoorden rees uit de pan.
 
De herfst is nog maar pas begonnen, ik kan nog genieten van een donkere, natte dag en de gezelligheid van een warm huis. Laat ze maar waaien, binnen smaakt het dubbel zo goed, kent u het? Maar in februari praat ik al anders, dan ben ik het beu en verlang naar het licht en de warmte van de zon. Bergen is een mooie stad, de natuur is om duimen en vingers af te likken, ze hebben overigens heerlijke verse vis. Maar wonen? Nee, dank u, Westerlo is fine.


Terug naar de vorige pagina >