TRUMPJAAR 1 - maandag 18 december 2017

We zijn dus de periode van gissen en voorspellen voorbij, we hebben een jaar met president Trump aan het roer van de V.S. (en de wereld) achter de rug.

Positief als we ingesteld zijn, zoeken we naar de goede dingen die het presidentschap heeft gebracht, in de eerste plaats uiteraard voor de Amerikanen, en vervolgens voor de rest. 'Hij heeft zijn verkiezingsbeloften waargemaakt,' lees ik, een stelling die door een meerderheid van zijn kiezers wordt onderschreven. Kunnen we alleen toejuichen, dat is iets wat we alle kiezers toewensen, dat verkiezingsbeloften niet loos blijken.

We moeten ook waarderen dat president Trump een boel dingen niet gedaan heeft. Hij heeft geen raketten op Noord-Korea afgevuurd bijvoorbeeld, hij heeft geen rechters uitgeschakeld omdat die tegen hem ingingen, hij heeft geen nieuwe ingrepen gedaan in de kieswetgeving om de democratie in de VS nog wat meer te verschralen en het overwicht van zijn partij in de grondwet te verankeren (iets wat we helaas niet kunnen zeggen over vele andere landen, zelfs in de EU).

Soms bleken zijn op eerste zicht rampzalige beslissingen toch wat goeds in te houden. Dat de VS de milieuproblematiek aan hun zolen lappen, heeft de rest van de wereld een heilzame schok gegeven. Andere landen, zoals Frankrijk of India, nemen nu het voortouw en misschien zal het nu een pak vlotter gaan, nu de schoorvoetende VS niet meer mee aan tafel zitten. Hetzelfde voor de NAVO: landen moeten maar wat meer op zichzelf rekenen als ze een landsverdediging willen, en niet op de kosten van een ander (de VS) willen teren. Misschien opteren ze dan ook om wat in de eigen (Europese) wapen- en luchtvaartindustrie te investeren. En om even voor de Chinezen te spreken, die zullen het ook niet erg vinden dat ze de plaats van de VS kunnen innemen als economische grootmacht in de kring van de landen rond de Stille Oceaan.

Mijn positieve elementen geraken uitgeput. Ik voel diep mee met de vele Amerikanen die dag in, dag uit moeten aanzien wat hun president Trump zegt, twittert en doet. De wereldburgers van New York of San Francisco die grenzen zien dichtgaan en muren vrezen, de Afro-Amerikanen, de vrouwen, de holebi's die straks monddood worden gemaakt door conservatieve rechters, de vele Amerikanen die bang zijn van wapens, de zieke burgers waarvoor de dokter te duur zal worden, de Natives die hun reservaten verder zien verschrompelen, en als ik over verschrompelen spreek denk ik natuurlijk ook aan de natuurparken die president Trump als een hindernis voor het vrij ondernemen ziet.

Wat kunnen we wensen voor Trumpjaar 2? Aan president Trump zelf geluk en gezondheid voor hem en zijn familie, iets wat we elke mens moeten toewensen. Voortschrijdend inzicht is het tweede waaraan ik denk, en betere raadgevers. Voor de burgers van de VS een verstandige keuze tijdens de volgende verkiezingen, die al veel kunnen veranderen. En voor onszelf, burgers van de EU, dat we ons mogen onderscheiden door eenheid, solidariteit en optimisme.


Terug naar de vorige pagina >