EEN ONGEWENSTE ERFENIS
 
 
 
 
 


 
 
Mien Ooms, een van de protagonisten, speelt de rol van Yvette in 'Moeder Courage' van Berthold Brecht; Yvette is het hoertje met de rode schoenen dat als enige wel vaart bij de oorlog. Mien speelt Yvette met hart en ziel, alleen op de bühne voelt ze zich volledig.
 
 
 
 
 
 
De ontslagen theater-en soapactrice Mien Ooms is op de vlucht voor de schuldeisers van haar vroeger vriendje wanneer ze in Sassenhagen (Noord-Duitsland) de Gentse zakenman-informaticus Geert Spaepen ontmoet. Deze laatste wenst een voorouderlijk kasteel uit de vroegere DDR terug in bezit te krijgen om er een resort van te maken. Mien is erfgename van een huisje dat aan haar oma toebehoorde. Ze heeft evenwel geen rekening gehouden met enkele "ontdekkingen' in het geërfde huisje. Na de dood van haar vader zal ze ook nog eens instaan voor zijn Syrische vriendin Yalda die blijkt te beschikken over bovennatuurlijke gaven. Twee "erfgenamen' die een relatie aanvatten. Tot Mien verdwijnt en Geert vervolgd wordt én voor moord én voor de verdwijning van Mien. Hoofdstukken met de verhaallijn door de ogen van Mien worden afgewisseld met 22 gesprekken (tevens 22 hoofdstukken) die Geert Spaepen voert met zijn advocaat in de "Nieuwewandeling' (de Gentse gevangenis). Aldus bouwt de auteur (1941) de intrige en spanning op rond beide erfenissen, hun duistere, mystieke kant en de onverwachte afloop.
 
Marc De Pril (NBD Biblion)
 

[RECENSIE] Een ongewenste erfenis van Herman De JongheSchrijverspunt
INTRIGES ZORGEN VOOR MISLEIDING EN ACHTERDOCHT…
 
++ ‘Ze kan niet navertellen waarover hij het daarna nog heeft, weetjes over stambomen, families en archieven; haar kop zit vol met oma. Tussen al die strepen informatie ontwaart ze de vage contouren van iets monsterachtigs’ ++
Oorspronkelijke titel: Een ongewenste erfenis
ISBN: 978 94 626 6370 1
Uitgegeven door: Uitgeverij Schrijverspunt
Pagina’s: 298

Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️
 
Een leven dat voor een belangrijk deel in het teken stond om, als docent, jonge mensen meer kennis bij te brengen, dat kenmerkt Herman De Jonghe wel. Het was dan ook pas in 2008 dat hij zijn debuut lanceerde, Koppenbergblues. Inmiddels kunnen zijn schrijfels onderscheiden worden in romans, thrillers en werk voor het toneel. Voor Ondergrond ontving hij in 2016 een nominatie voor de Hercule Poirotprijs. Inhoudelijk kan worden gesteld dat zijn verhalen altijd goed zijn doordacht en ook wel een suggestieve waarheid bevatten of op waargebeurde feiten zijn gebaseerd. Zijn onlangs verschenen roman Een ongewenste erfenis, spreekt al voor het lezen tot de verbeelding van de lezer en activeert de verwachting dat het om een tocht door het verleden zal gaan. Mien Ooms ontvlucht in 2016 in paniek het Vlaams-Limburgse Hasselt en overschrijdt de grens met buurland Duitsland. Na onenigheid met haar partner Marc, besluit ze dat het beter is om een tijdje onder de radar te verdwijnen. Ontslag als actrice, haar oma onlangs overleden en haar partner die schulden heeft die zomaar niet zijn af te betalen. Hoeveel meer kan een mens nog verdragen? Ze ontmoet Belle Gladrow en zij zorgt voor tijdelijke huisvesting in een huisje van haar zus Käte, in Sassenhagen, in Noord-Duitsland.
Een toevallige ontmoeting met Geert Spaepen uit Gent maakt een diepere indruk op haar dan ze zichzelf laat geloven. Spaepen is daar voor aankoop van een kasteel dat hij wil ombouwen tot een gasthuis. Een jaar later blijkt Geert Spaepen in de Gentse gevangenis NieuweWandeling te zitten op verdenking van de moord op Marnix Piesseurs. Mien Ooms is inmiddels terug in Vlaanderen en woont in het huisje dat ze heeft geërfd van haar oma. Haar leven neemt een onverwachte wending als ‘het huisje’ wat van zijn geheimen aan haar prijsgeeft….
 
++ ‘De werkzaamheden aan het kasteel waren bezig, een graafmachine brulde, zwarte rook spoot uit de uitlaat, de schop ging diep de aarde in en klauwde moeizaam een hoop grond omhoog; uit de buit stak een bleek skelet’ ++

Een ongewenste erfenis bestaat feitelijk uit twee verhaallijnen. Enerzijds krijgt Mien Ooms als gevallen actrice de aandacht hoe zij haar leven weer op de rails probeert te krijgen. Anderzijds speelt het leven van Geert Spaepen zich af in het Gentse gevang. Zijn verhaal krijgt vorm middels de gesprekken die hij voert met zijn raadsman Paul Hendrickx.
Als lezer is het vrij snel te concluderen dat beide verhaallijnen grotendeels door dialogen gedreven worden wat impliceert dat er zich nauwelijks onverwachte en/of verrassende situaties voordoen. Voortdurende perspectiefwisselingen tussen Mien en Geert verdiepen zich in de verledens van beide en gaan een paar generaties terug om enige oorsprong van het heden tevoorschijn te brengen. Het ontdekken van buitenechtelijke relaties in het verleden werpt een nieuw en verrassend beeld op de wortels van de nazaten. Om dat te willen weten moet je als lezer wel wat energie investeren om alle ins en outs goed tot je te nemen. Met Een ongewenste erfenis heeft De Jonghe een verrassend en andersoortig verhaal op papier gezet dan dat van hem gewend is. Inhoudelijk zeer nauwkeurig tot in het kleinste detail opgebouwd en ook zo op papier gebracht, dempt dat alle snelheid tot minder dan wandeltempo. Veel personages worden genoemd waarbij het voor de meeste niet verder dan benoemen blijft en voor een enkele ook een lijfelijke rol is weggelegd. Toch is het aan de lezer om dit allemaal tot zich te nemen en in samenhang met elkaar te brengen wat op zich een hele kluif zal zijn maar ook uitdagend is. Intriges winnen het in deze roman van de spanning en zal de grootste nieuwsgierigheid van de lezer ook uit gaan naar; hoe zit het nu feitelijk met deze twee (Mien en Geert) personages in relatie tot hun voorouders in elkaar? Met aan het einde van de regenboog de gewoonlijk aanwezige pot goud of een volle emmer desillusie….
 
Eindoordeel: 3,0 sterren
Spanning: 2 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 3 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 3 sterren

(Wat Cees leest)
 

 
 
 
standaardboekhandel 
 

ako.nl 
 
 
 bookspot.be