OOK VERKRIJGBAAR ALS E-BOEK (€ 5,99)
 

HET BOEK IS TE KOOP (TE BESTELLEN) IN ELKE BOEKHANDEL EN OOK BIJ 
  
 
 
Afbeelding invoegen
 
Een koude nacht in Antwerpen.
 
Roel Verstraeten stapt uit de trein en wordt gegijzeld door twee mannen, jongens eigenlijk nog, die hem meenemen naar Borgerhout. Niemand ziet het, niemand helpt hem. De straten zijn verlaten, de regen houdt niet op. Ze slepen hem mee van geldautomaat naar geldautomaat, en dwingen hem geld af te halen.
Wanneer de regen ophoudt, kruipt de mist uit de gaten en spelonken waarin hij zich verborgen hield
en brengt de spoken uit het verleden met zich mee.
Een van de jongens is Eric Vanderlaenen. Hij heeft speelschulden, ze hebben hem bedreigd als hij ze morgen niet betaalt. Eric wilde maar dat hij niet Eric heette, maar Mohammed. Zijn vader spotte met het geloof van zijn moeder, het geloof in de Barmhartige. Als zijn schulden betaald zijn, kan hij een nieuw leven beginnen.
Zidan zegt: als ge geen eer hebt, dan hebt ge niets.

Met z’n drieën dwalen ze door de stad, maar er is een vierde bij. De dood loopt geluidloos achter hen aan.
Nu te koop of te bestellen in de boekhandel of op internet:
ISBN /EAN: 9789462661417
Prijs: € 16,95
 

 
              
 Recensie Thrillerlovers 

Een (voor mij) nog onbekende naam in het Vlaamse thrillerlandschap ; Herman De Jonghe. De auteur heeft toch al enige boeken op zijn naam staan. Na een lange loopbaan in het onderwijs, verscheen zijn debuut in 2008. Nu, 8 jaar later, is zijn nieuwste boek Hardnekkige Mist verschenen.

Antwerpen, een gure en koude nacht. Als Roel Verstraeten na zijn treinreis aankomt op het station, wordt hij al vrij snel gegijzeld door 2 jonge mannen. Ze zijn uit op geld, en slepen hun slachtoffer met hen mee langs diverse geldautomaten. Het wordt een lange nacht!

Al vrij snel heeft de auteur je in zijn greep met dit boek. Ik heb al diverse Vlaamse auteurs gelezen maar De Jonghe onderscheidt zichzelf door zijn prachtige en krachtige schrijfstijl, die ook bol staat van de spanning. Je zou zeggen : Wat kan er allemaal gebeuren in één nacht, nou door een samenloop van omstandigheden is dit meer dan je in eerste instantie zou verwachten. De auteur geeft veel achtergrondinformatie van zowel het slachtoffer als de daders, die allen al het nodige voor hun kiezen hebben gekregen en geeft een goed beeld over het hoe en waarom van hun doen en laten. Een sterk punt vond ik ook dat niet alleen het slachtoffer als kwetsbaar persoon neergezet wordt, maar ook de daders, die moeten dealen met hun angsten in het multiculturele Antwerpen.

Hardnekkige Mist is voor mij een zéér aangename kennismaking met deze auteur, die in een relatief dun boek, een heel groots verhaal heeft weten te stoppen. Een enorm spannend verhaal over wij mensen en de keuzes die we (soms moeten) maken in deze vaak harde maatschappij anno 2016.
Daarnaast bevat het ook nog eens een sterk en origineel plot, met wendingen die je zo op het eerste gezicht niet zou verwachten.

Aanrader!
★★★★


 
Recensie door Prof. dr. K.A.D. Smelik

Vlaamse thriller. Het verhaal speelt zich af in een koude nacht in Antwerpen. Politiek medewerker Roel Verstraeten stapt uit de trein en wordt vervolgens gegijzeld door twee Marokkaanse jongemannen uit Mechelen. Een van de jongens is Eric Vanderlaenen, geboren uit een gemengd huwelijk en erop uit om een vrome moslim te worden onder een nieuwe naam: Mohammed. De andere is zijn Marokkaanse vriend Zidan, die hem heeft beloofd hem te helpen om zijn speelschulden af te betalen. En wel door beroving. Zij dwingen Verstraeten om geld te pinnen bij verschillende geldautomaten in Borgerhout, maar door hun onervarenheid loopt er steeds meer mis. Een dikke mist zet bovendien op en in plaats van Verstraeten lopen nu zijn twee belagers gevaar. Verstraeten zelf raakt steeds meer in de ban van de demonen uit zijn verleden. De ambivalente integratie van Marokkaanse jongeren is een terugkerend thema in het verhaal, dat herinnert aan ‘Het dwaallicht’ van Willem Elsschot. De hoofdstukken zijn afwisselend vanuit het perspectief van Verstraeten en van Eric/Mohammed geschreven. Verrassende ontknoping. De auteur (1941) debuteerde in 2008 met ‘Koppenbergblues’*.
© NBD Biblion