KOPPENBERGBLUES
 
Opgelet: niet meer verkrijgbaar in de reguliere boekhandel - kijk op internet!
 
Perscommentaren:
 
 
Wat lijkt te beginnen als een relaas van een meerdaagse wielertocht door Vlaanderen (met de beroemde heuvels uit de Vlaamse klassiekers), ontwikkelt zich tot een boeiend relaas van onderlinge verhoudingen. Ook de Belgische problemen (taalstrijd, Dutroux, meervoudige ontsnapping uit de zwaarst bewaakte gevangenis) spelen op de achtergrond een rol. In dit romandebuut zet fysicus, onderwijsman en toneelauteur De Jonghe een prachtige roman neer, verteld vanuit het perspectief van de vier wielersporters en de twee begeleidende vrouwen. Als zodanig is het tevens een tijdsdocument en geeft het een beeld van de huidige Belgische maatschappij. De roman laat zich makkelijk lezen en is uitstekend geschreven. Hij doet uitzien naar volgend werk van deze auteur.
 
(J.T.G. Maes in NBD/Biblion)


 

Wie een beetje vertrouwd is met het wielertoeristenwereldje zal dit boek zeer herkenbaar vinden en vaak moeten glimlachen.
 
(bvs in VTM-boekbespreking)
 


 
Een heel leuke psychologische roman met een echt Vlaamse achtergrond: het fietsen, de taalstrijd en Dutroux. Het zit goed in elkaar. Vooral de wisseling van vertelperspectief doet het hier goed omdat De Jonghe door middel van de reacties op elkaar de karakters duidelijker uit kan laten komen.
Uitstekend debuut.
 
(© Marjo, juli 2008)